+32 (0)50/519.000 | +32 (03)/400.10.50 info@EC.be

U bent hier: Home | Financiële Planning | Wat is de bewindvoering?

Wat is de bewindvoering?

19-mrt-2025 | Financiële Planning

Wat is de bewindvoering?

Wanneer iemand moeite heeft om zelfstandig beslissingen te nemen, zijn er verschillende manieren om ondersteuning te bieden. Eén daarvan is bewindvoering, een rechterlijke beschermingsmaatregel en de meest verregaande vorm van bescherming. In dit artikel zetten we alles op een rij over bewindvoering als beschermingsmaatregel.

Wat is bewindvoering?

In tegenstelling tot een zorgvolmacht is bewindvoering een maatregel die door een rechter wordt opgelegd. De vrederechter bepaalt welke beslissingen de beschermde persoon zelf mag nemen en welke onder toezicht staan. Dit kan betrekking hebben op financiële zaken, maar ook op persoonlijke aangelegenheden. De rechter past de bescherming aan op maat van de betrokken persoon.

Bijstand en vertegenwoordiging

De vrederechter beslist niet alleen over de mate van bescherming, maar ook over de noodzaak van bijstand of vertegenwoordiging:

  • Bijstand: De beschermde persoon behoudt de mogelijkheid om zelf te handelen, maar heeft voorafgaande goedkeuring van de bewindvoerder nodig.
  • Vertegenwoordiging: De bewindvoerder neemt beslissingen in naam van de beschermde persoon.

De rol van een vertrouwenspersoon

Naast een bewindvoerder kan de vrederechter ook een vertrouwenspersoon aanstellen. Deze persoon ondersteunt de beschermde persoon en fungeert als schakel tussen hem en de bewindvoerder. Als de bewindvoerder zijn taken niet naar behoren uitvoert, kan de vertrouwenspersoon de vrederechter hiervan op de hoogte brengen.

De verklaring van voorkeur

Als bekwame meerderjarige kan je vooraf aangeven wie je als bewindvoerder zou willen, mocht je ooit onder bewind worden geplaatst. Dit doe je via een officiële verklaring bij een notaris of de vrederechter van je woonplaats. Deze verklaring wordt vastgelegd in een authentieke akte en geregistreerd in het centraal register van verklaringen.

Nieuwe regelgeving

In 2023 werd een wetswijziging goedgekeurd die het statuut van de bewindvoerder ingrijpend verandert. De nieuwe regels leggen vooral de nadruk op het onderscheid tussen familiale en professionele bewindvoerders en op de vergoeding van de bewindvoerder. De wet geeft de voorkeur aan een familielid als bewindvoerder, tenzij dat niet mogelijk of wenselijk is.

Professionele bewindvoerders moeten voldoen aan specifieke voorwaarden om opgenomen te worden in het nationaal register van professionele bewindvoerders. Alleen wie in dit register staat, mag deze functie uitoefenen. Enkele belangrijke vereisten zijn:

✔ Een erkende theoretische en praktische opleiding volgen
✔ De deontologische code voor professionele bewindvoerders naleven
✔ Bekwaamheid, onafhankelijkheid en onpartijdigheid kunnen aantonen

Meer weten?

Heb je vragen over beschermingsmaatregelen voor meerderjarigen? Een notaris of vredegerecht kan je verder helpen.

Bron: Notaris.be

Wanneer “de beschermde persoon” (gedeeltelijk) eigenaar is van een eigendom die verkocht wordt, is er altijd het akkoord van de vrederechter nodig. De vrederechter zal altijd een schattingsverslag vragen, opgesteld door een erkend gerechtsdeskundige. U vindt hier meer informatie: https: www.schatter-expert.be

Recentste berichten